NASA’dan Mars’a Özel Drone

Kızıl gezegen Mars’ın keşfi için çalışmalar devam ediyor. Bu defa yerde değil havada giden bir araç, bir drone üzerine çalışılıyor. En büyük sorun ise havanın seyrekliği.

Mars üzerine çok sayıda keşif aracı göndermiş olan NASA şu ana kadar hep kara üzerinde ağır hızla hareket eden robotlardan destek almış oldu. Bunlar son derece kararlı ve uzun ömürlü çözümlere dönüştüler ama hızları asla belirli değerleri aşamadı. Curiosity’nin Mars üzerinde toplam 15 km yol alması beş sene sürdü! Yeni fikir, son zamanların popüler araçları drone’ları esas alarak üretilen bir robotu gezegene göndermek ama aşılması gereken ciddi sorunlar var. Mars atmosferinde uçabilecek bir drone geliştirmek üzere çeşitli firmalar ve kâr amacı gütmeyen organizasyonlarla işbirliğine giren NASA, dünya üzerindeki ilk denemeleri yapmak üzere Kanada’nın kuzeyindeki Arktik Takımadalarına gidiyor.

Muhteşem ikili yolda

Dünyanın insansız en büyük adası Devon’da yer alan NASA Haughton Mars Projesi merkezinde yürütülen projede Mars koşullarına en yakın değerler elde edilebiliyor. Kimi zaman -50 derece değerine düşen sıcaklık tek başına yeterli değil çünkü Mars atmosferi farklı ve yoğunluğu düşük. Böylece paraşütle iniş ya da kanatlı uçuş için yetersiz kalıyor. Önerilerden biri son derece hafif ve sadece kamera taşıyan bir drone üretebilmek. Mars 2020 adı verilen gelecek nesil Mars kara aracına eşlik edecek olan bu insansız hava aracı normalden çok daha büyük kanatlar içerecek. Görevi uçarak ilgi çekici alanları kısa sürede tespit edip yönlendirme sağlamak olacak. Curiosity’yi esas alması beklenen Mars 2020 aracı daha fazla kamera içerecek ve adı geçen drone’uyla daha hızlı şekilde sonuçlar alabilecek.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir