Yeni Arktik araştırma teknikleri Mars’ta yaşam bulmamıza yardımcı olabilir mi?

Kuzey Kutbunda çalışan araştırmacılar, burda uyguladıkları yöntemlerin Kızıl Gezegen’de permafrostu (donmuş toprak) incelemek için kullanılabileceğini belirtiyorlar.

Bilim adamları, Mars’taki uzaylı yaşamı tespit etmelerine yardımcı olabileceğini belirttikleri yeni bir teknik geliştirdiler.

Kanada’daki McGill Üniversitesi’nden bir ekip, Dünya’daki Kızıl Gezegene en yakın iklim olan Kuzey Kutbu’nda, Dünya yüzeyinin altında sürekli donmuş bir tabaka olan permafrostu incelemek için özel  bilimsel enstrümanlar ve özel mikrobiyoloji analiz teknikleri kullandılar.

Analiz için bir laboratuvara numuneleri götürmek yerine, Mars için neredeyse imkansız olan bu yöntem, araştırmacıların yaşamı tespit etmesine ve analiz etmesine izin veriyor.

Dr Jacqueline Goordial, “Mars, Kanada’nın kuzey arktik bölgelerini andiran permafrost arazi gibi çok soğuk ve kuru yapıda bir gezegendir” dedi.

“Bu nedenle, Kuzey Kutbu’ndan yaklaşık 900 km uzakta bir bölgeden örnekler aldık ve örneklerimizi sanki Mars toprağı analiz ediyor gibi düşündük”

Frontiers in Microbiology dergisinde yayınlanan bir çalışmaya göre, bilim adamları hayatı tespit etmek için Oxford Nanopore MiniON adında bir portatif, minyatür bir DNA sıralama cihazı kullandılar.

Araştırmacılar cihazın aşırı çevre koşulları altında çalışabildiğini ve mikrobiyal yaşamı tespit etmek için diğer tekniklerle birleştirilebileceğini gösterdi.

Goordial, “DNA sıralama cihazını platformumuzdaki diğer metodolojilerle birlikte kullanarak, önce aktif yaşamı bulduk ve sonra onu tanımlayıp, genomik potansiyelini, yani sahip olduğu işlevsel genlerin türünü analiz edebildik.” dedi.

“Platformumuz tarafından gerçekleştirilen analiz türleri numuneyi topraktan aldıktan sonra  laboratuvarda uygulanabiliyor. Mikrobiyal ekoloji çalışmalarının şimdi Arktik ve Antarktika gibi  ortamlarda dahil olmak üzere doğrudan sahada gerçek zamanlı olarak gerçekleştirilebileceğini gösteriyoruz” dedi.

Araştırmacı Profesör Lyle Whyte, “Marslı permafrost örneklerinde nükleik asitlerin saptanması, başka bir dünyada yaşamın kesin kanıtı olarak kabul edilebilecektir” dedi.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir