Mars’ta Yaşam Gerçek mi, Yoksa Bir Umut mu?

Mars’ta yaşamın keşfine yönelik birden fazla şirket ve kurum tarafından sıkı araştırmalar yapılıyor. Bu araştırmaların ortak noktası, insan hayatının devamlılığını sağlamak için Mars gezegeninde bir yaşam kolonileri oluşturabilmektir. Buna dair birçok bilimsel yayınlar ve hatta filmler yapılıyor. Böylece insanların Mars’a olan ilgileri ve yaşam umutları sıcak tutulmaya çalışılıyor. Dünyadaki insan nüfusunun tamamının Mars’a gidebilmesi mümkün değil; ancak gidenlerin de Mars’ta dünyadaki gibi yaşama şanslarının önündeki engeller bilimsel bir gerçek olarak duruyor.

Neden yaşamak zor?

İnsan hayatını devam ettirtebilmek için mutlaka oksijene ihtiyaç var. Mars’ın en büyük handikabı ise, yüzeyinin yüzde 95 ile karbondioksit ile kaplı olmasıdır. Bunun anlamı insanın oksijen desteği sağlanmadan bir dakika bile yaşayamayacağıdır. Dünyada yüzde 21 oksijen ve yüzde 78 azot ile oldukça dengeli bir atmosfer içerisinde yer alması, insan hayatının devamını sağlayan en temel faktördür.

Marsın güneşe olan konumu da onu yaşamsal bir faaliyet alanı olmaktan çıkarıyor. Dünyamıza göre Mars’a güneş ışınlarının etkisi yüzde 40 daha az bir oranda gerçekleşiyor. Bu da, Mars’ı iklimsel olarak dezavantajlı hale getiriyor. Ölçümlere göre Mars’taki gündüz sıcaklığı 20, gece sıcaklığı da -45’lere kadar düşebiliyor.

Mars, hava basıncı açısından da oldukça düşük bir değere sahiptir. Dünyadaki hava basıncının sadece yüzde 10 kadarı Mars yüzeyinde bulunuyor. Bu da, bitkilerin yaşaması ve gelişmesi için oldukça imkansız bir ortam yaratıyor. Bilim adamları bunun aşılabileceğine dair birtakım çalışmalarının veya teçhizatların geliştirilebileceğini ifade ediyor.

Mars ile dünya arasındaki iletişim de oldukça zahmetli gerçekleşiyor. Aradaki mesafeden dolayı iletişim hızı 21 dakika kadardır. Atılan bir mesaj, ancak 21 dakika sonra dünyadaki kişiye ulaşabiliyor. Bu ufak bir problem görülebilir; ve belki çözülebilir. Ancak bu duruma yönelik herhangi bir çözüm henüz yok.

Mars yüzeyinde bulunan buzullardan su elde etmeye dair planlar yer alıyor. Ayrıca bu buzulların eritilmesi halinde dünyadaki küresel ısınmaya benzer bir etkinin Mars yüzeyinde mümkün olabileceği, dolayısıyla sıcaklık değerlerinin artacağı düşünülüyor. Ancak koca buz kütlelerinin nasıl eritileceği ne dair soru işaretleri var.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir